Recept na Bretonské palačinky: Galettes bretonnes
Bretonské palačinky, jedno z mých nejoblíbenějších francouzských jídel, má nekonečně variant, je rychlé a vždy chutná skvěle! Přiznám se, že naše děti si chvilku na chuť pohankové mouky musely zvyknout. Proto ti, kteří pohanku neznají, mohou při první přípravě receptu zkusit poměr pšeničná mouka: pohanková mouka – 50 : 50. Pohanka je ale pro organismus neuvěřitelně zdravá, obsahuje rutin a mraky vitamínů a stopových prvků, proto se vyplatí si na ni postupně zvyknout…
Ingredience na 6 palačinek:
500 g pohankové mouky
100 g pšeničné mouky
3 vejce
3 velké špetky soli, nejlépe hrubozrnné
voda
Nejprve je potřeba z ingrediencí připravit těsto o něco tužší, než je těsto na tradiční palačinky. Vodu je dobré přilévat postupně, aby těsto nebylo moc tekuté. Těsto by si mělo na zhruba půl hodiny odpočinout. Máte-li palačinkovač, určitě ho použijte, budou potom krásně tenounké, ale na pánvi se vám určitě taky dobře podaří. Když je dělám na pánvi, smažím je na másle s kapkou oleje, když na palačinkovači, tak těsto vyliju na rozehřátou plotýnku, rozprostřu a pak těsně za koncem těsta plotýnku objedu máslem a pomůžu mu, aby se dostalo i pod palačinku.
Když je palačinka z jedné strany hotová, otočím ji a hned na ni dám doprostřed šunku, vyklepnu vajíčko a tam, kde vajíčko končí a neteče dál, na ty okraje dám sýr. Opepřím, posolím a okraje přehnu směrem doprostřed na čtyřech místech tak, aby výsledný tvar byl čtverec. Z pánve nebo plotýnky palačinku sundám, až když vidím, že vajíčko je „tak akorát“. Ideální je pak „galettku“ posypat čerstvými bylinkami. Tak dostanete palačinku, kterou si v každé „crêperie“ ve Francii dáte pod názvem Galette Complète za zhruba 9 euro. Za vyzkoušení ale stojí určitě i dát na ni naši Lučinu, uzeného lososa a pažitku. Nebo cokoliv, co máte rádi! A každopádně, až budete mít cestu do Paříže, nezapomeňte se zastavit na adrese 56 Rue du Montparnasse v La Crêperie Bretonne a dejte si nějakou z jejich denních specialit. A cidre k tomu!


