Recept na italské rizoto na pivu se salsicciou a červenou čekankou
Tento recept mám od svého dobrého kamaráda Riccarda (zvaného Riki), který pochází z italského Trentina a je tedy ovlivněn výraznou kuchyní tohoto severoitalského regionu.
Při našem spolubydlení ve městě Rimini, kde jsme oba několik let žili, se Riki (který jinak není žádný masterchef) naučil tento vynikající pokrm a já jsem se ho naučil od něj.
Myslím, že toto rizoto je perfektním pokrmem pro nás Čechy, jelikož má výraznou a bohatou chuť, tak jak to máme rádi. Navíc, a to je zde podstatné, nemá v základu bílé víno jako jiná rizota, ale pivo!
Pojďme se podívat na ingredience, které budeme na přípravu rizota pro 4 osoby potřebovat:
400 g radicchio (červená čekanka)
1 l zeleninového vývaru
400 g kulatozrnné rýže vhodné na rizoto
110 ml piva
250 g salsiccia (italská klobása z mletého masa)
2 lžíce olivového oleje
30 g másla
½ cibule
50 g parmazánu
sůl
pepř
Postup:
Nalijeme vývar do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím umyjeme a osušíme radicchio a nakrájíme ho na tenké proužky. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Vymáčkneme salsicciu ze střívka a rozdrobíme na malé kousky. Do velké pánve přidáme olej, polovinu másla a nakrájenou cibuli, kterou na mírném ohni necháme zesklovatět. Přidáme radicchio a restujeme několik minut, až se nám zredukuje na cca třetinu. Přidáme rýži a restujeme vše dvě minuty. Zalijeme pivem a za občasného míchání necháme odpařit. Přidáme 3 naběračky horkého vývaru. Vaříme za občasného míchání a vývar přidáváme postupně podle potřeby. Hotové rizoto musí být krémové, ne však řídké, tak s vývarem opatrně... Vaření rýže by mělo trvat 16-18 minut. Když se rýže vaří po dobu pěti minut, přidáme naporcovanou salsicciu. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plotýnku a přimícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Pokud je rizoto příliš suché, přidejte pár lžic vývaru. Podáváme horké. Hotové rizoto můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť!




