top of page
Vyhledat

KULINÁŘSKÉ OKÉNKO # 1: ITALSKÉ RIZOTO NA PIVU SE SALSICCIOU

Recept na italské rizoto na pivu se salsicciou a červenou čekankou

Tento recept mám od svého dobrého kamaráda Riccarda (zvaného Riki), který pochází z italského Trentina a je tedy ovlivněn výraznou kuchyní tohoto severoitalského regionu.


Při našem spolubydlení ve městě Rimini, kde jsme oba několik let žili, se Riki (který jinak není žádný masterchef) naučil tento vynikající pokrm a já jsem se ho naučil od něj.


Myslím, že toto rizoto je perfektním pokrmem pro nás Čechy, jelikož má výraznou a bohatou chuť, tak jak to máme rádi. Navíc, a to je zde podstatné, nemá v základu bílé víno jako jiná rizota, ale pivo!

Pojďme se podívat na ingredience, které budeme na přípravu rizota pro 4 osoby potřebovat:

  • 400 g radicchio (červená čekanka)

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 400 g kulatozrnné rýže vhodné na rizoto   

  • 110 ml piva

  • 250 g salsiccia (italská klobása z mletého masa)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 30 g másla

  • ½ cibule

  • 50 g parmazánu

  • sůl

  • pepř

Postup:

Nalijeme vývar do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím umyjeme a osušíme radicchio a nakrájíme ho na tenké proužky. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Vymáčkneme salsicciu ze střívka a rozdrobíme na malé kousky. Do velké pánve přidáme olej, polovinu másla a nakrájenou cibuli, kterou na mírném ohni necháme zesklovatět. Přidáme radicchio a restujeme několik minut, až se nám zredukuje na cca třetinu. Přidáme rýži a restujeme vše dvě minuty. Zalijeme pivem a za občasného míchání necháme odpařit. Přidáme 3 naběračky horkého vývaru. Vaříme za občasného míchání a vývar přidáváme postupně podle potřeby. Hotové rizoto musí být krémové, ne však řídké, tak s vývarem opatrně... Vaření rýže by mělo trvat 16-18 minut. Když se rýže vaří po dobu pěti minut, přidáme naporcovanou salsicciu. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plotýnku a přimícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Pokud je rizoto příliš suché, přidejte pár lžic vývaru. Podáváme horké. Hotové rizoto můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.


Dobrou chuť!







46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page