Kulinářské okénko # 2: přesňáky

Recept na přesňáky, neboli bramborové placky

I když česká kuchyně nedosahuje takového věhlasu jako např. italská, francouzská nebo asijská, my Češi jsme labužníci a kuchařské umění se u nás předává z generace na generaci. Ani z hlediska zdravé výživy nestojí na prvních místech, ale i z prostých surovin dokáže vykouzlit vynikající pokrmy. Pojďte s námi vyzkoušet tradiční krajový recept, se kterým se můžete setkat na cestách po naší krásné zemi. Tento vzácný poklad z receptáře našich babiček opravdu stojí za vyzkoušení…

Původně pocházejí z východního Slovenska, kde se jim říká lokše. Ze Slovenska pronikly přes hranice až k nám, především do moravské kuchyně. Třeba na Vysočině jim říkají pekáče, v Mistříně přesňáky, v Hodoníně patenty, v Šardicích magaše, na Valašsku hertepláky, ve Vracově erteplové podešvy, ve Veselí nad Moravou laty, jinde jim zase říkají žebrácké placky nebo patenty. Jeden pokrm a tolik jmen, není to úžasné?

A o co se vlastně jedná? Jsou to tenounké lahodné placky z brambor, velice oblíbená a univerzální příloha, která se dá konzumovat na mnoho variant – na Slovensku je nejoblíbenější slaná varianta, Moravané tradičně připravují tyto placky na sladko. Jsou velice snadné, levné a ze základních surovin, které najde doma určitě každý. Pekly se tradičně na sucho na rozpálené plotně, dnes na pánvi bez tuku.

Základní ingredience na placky:

  • 1 kg brambor
  • cca 200 g hladké mouky + další mouka na podsypávání při válení placek
  • sůl
  • (v některých receptech se přidává i 1 vejce, ale není potřeba)
  • rozpuštěné sádlo nebo máslo na potření

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka v osolené vodě, poté oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme hladkou mouku a sůl a uhněteme těsto, které by se nemělo moc lepit, aby se z něj daly dobře vyválet tenké placky. Čím více mouky přisypete, tím budou placky tvrdší, takže raději mouku přidávat postupně a co nejméně. Z těsta vypracujeme dlouhou šišku, kterou nakrájíme na cca 2 cm silné kousky. Ty pak na pomoučeném vále vyválíme na co nejtenčí placku (1 – 2 mm) velikosti palačinky. Placky opékáme nasucho na litinové nebo teflonové pánvi z obou stran, až se na nich budou dělat tmavé puchýřky. Ještě teplé placky pomažeme nejlépe husím nebo kachním sádlem, popř. rozpuštěným máslem. Jíme nejlépe ještě teplé.

Jak na nejoblíbenější sladkou variantu?

Placky potřeme švestkovými povidly, posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem (popř. ještě můžeme přidat skořici a zakápnout je rumem). Stočíme je jako palačinku (nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky) a pocukrujeme.

Samozřejmě variant se nabízí i více, mohou se naplnit i různým sezónním ovocem, džemy, nutellou, zakysanou smetanou se skořicovým cukrem nebo tvarohem, výborně si rozumí i s jablečnými nebo hruškovými povidly.

Autor: Patricie

Sdílet stránku:

Další aktuality: