Kulinářské okénko # 1: italské rizoto na pivu se salsicciou

Recept na italské rizoto na pivu se salsicciou a červenou čekankou

 

Tento recept mám od svého dobrého kamaráda Riccarda (zvaného Riki), který pochází z italského Trentina a je tedy ovlivněn výraznou kuchyní tohoto severoitalského regionu.

Při našem spolubydlení ve městě Rimini, kde jsme oba několik let žili, se Riki (který jinak není žádný masterchef) naučil tento vynikající pokrm a já jsem se ho naučil od něj.

Myslím, že toto rizoto je perfektním pokrmem pro nás Čechy, jelikož má výraznou a bohatou chuť, tak jak to máme rádi. Navíc, a to je zde podstatné, nemá v základu bílé víno jako jiná rizota, ale pivo!

 

 

 

 

Pojďme se podívat na ingredience, které budeme na přípravu rizota pro 4 osoby potřebovat:

  • 400 g radicchio (červená čekanka)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g kulatozrnné rýže vhodné na rizoto   
  • 110 ml piva
  • 250 g salsiccia (italská klobása z mletého masa)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • ½ cibule
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř

 

Postup:

Nalijeme vývar do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím umyjeme a osušíme radicchio a nakrájíme ho na tenké proužky. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Vymáčkneme salsicciu ze střívka a rozdrobíme na malé kousky. Do velké pánve přidáme olej, polovinu másla a nakrájenou cibuli, kterou na mírném ohni necháme zesklovatět. Přidáme radicchio a restujeme několik minut, až se nám zredukuje na cca třetinu. Přidáme rýži a restujeme vše dvě minuty. Zalijeme pivem a za občasného míchání necháme odpařit. Přidáme 3 naběračky horkého vývaru. Vaříme za občasného míchání a vývar přidáváme postupně podle potřeby. Hotové rizoto musí být krémové, ne však řídké, tak s vývarem opatrně... Vaření rýže by mělo trvat 16-18 minut. Když se rýže vaří po dobu pěti minut, přidáme naporcovanou salsicciu. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plotýnku a přimícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Pokud je rizoto příliš suché, přidejte pár lžic vývaru. Podáváme horké. Hotové rizoto můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!

Autor: Lukáš

Sdílet stránku:

Další aktuality: